The best Eggnog recipe

Forget your diet, it's eggnog time!!!

I have been loving this drink since my early childhood. My aunt used to serve a bowl of hot eggnog on a christmas table and me and my friends were always begging her to pour a little bit into our mugs. Oh those memories. Times have changed and now it's me who is pouring eggnog into the glasses of guests. Well, this year for some reason I cannot wait for Christmas and that's why I decided to share this recipe with you now, in November. It is a perfect christmas gift for everyone who has a sweet tooth - moreover an evening with hot eggnog is always a relaxing evening spent well! So why wait until Christmas?

Zapomeňte na diety, je čas na vaječný likér!!

Tenhle nápoj naprosto miluju už od raného dětství. Má teta mívala na vánoční tabuli mísu s horkým vaječňákem, a my děti jsme vždycky žadonili, aby nám nalila na dno našich hrnečků. Běhávali jsme za ní několikrát za večer. Ach, ty vzpomínky.. Časy se ale změnily, a dnes jsem to já, kdo nalévá vaječný koňak do sklenic hostů. Letos jsem z nějakého důvodu vánočně naladěná už teď, v listopadu, a proto jsem se rozhodla sdílet s Vámi tento recept. Likér poslouží jako dokonalý vánoční dárek pro každého, kdo rád mlsá, a navíc - večer strávený s vaječňákem je vždy dobře strávený večer! Tak proč čekat až do Vánoc?

Ingredients

  • 4 egg yolks
  • 1 condensed milk
  • 2 tablespoon vanilla sugar 
  • 2 cups of heavy whipping cream (1 cup for eggnog mixture, 1 cup to make the cool thick cream more runny)
  • 1/2 teaspoon freshly grated nutmeg
  • 250 ml rum
  • 1 litre bottle

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kondenzované mléko
  • 2 smetany na šlehání (1 na likér a 1 na naředění po vychlazení)
  • 1/2 lžíce čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 250 ml rumu
  • láhev o objemu min. 1 l 

Method

Make the egg mixture - in a bowl whisk the egg yolks and the vanilla sugar over the hot water bath. Stir constantly and add condensed milk, 1 cup of heavy whipping cream and nutmeg.

Postup

V hrnci rozšleháme žloutky s vanilkovým cukrem, ten dáme do vodní lázně (= vezmete si větší hrnec s vodou a přivedete k varu - do tohoto většího pak vložíte hrnec s naší připravenou směsí, aby byl zčásti ponořený ve vroucí vodě - cukr a žloutky se tak nebudou připalovat), a za stálého míchání přidáme kondezované mléko, 1 smetanu a muškátový oříšek. 



Stir frequently and cook it over the hot water bath until it becomes thick.

Za stálého míchání vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. 


Then remove the bowl from the water bath - do not let the mixture boil this time! Add rum and mix the eggnog well.

Po zhoustnutí odstavíme hrnec z vodní lázně, již nevaříme! Do směsi vmícháme rum a dobře promícháme.


Pour it into the 1 litre bottle and let it cool for about two hours.

Přelijeme do lahve o objemu min. 1 litr a necháme vychladnout tak na dvě hodiny. 
 


After that the eggnog will be thicker, so add the second heavy whipping cream to the cool eggnog and again mix it well. You can add more whipping cream or more rum, and the grated nutmeg on the top. 

Po vychlazení likér zhoustne, proto použijeme druhou smetanu na naředění a dolejeme ji do vychlazeného nápoje. Dobře promícháme. Dle chuti můžeme použít více smetany či více rumu a nastrouhaný muškátový oříšek navrch.


 And what was your favourite drink as a child?
A na jaký nápoj z dětství máte nejlepší vzpomínky vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat